יפעת כץ - משרד עו"ד פלילי

054-3030588

עו"ד יפעת כץ - תמונה

כיצד לסגור תיק פלילי לפני הגשת כתב אישום?

[למאמר אודות ביטול תיק פלילי לאחר הגשת כתב אישום - לחץ כאן ]

נפתחה נגדך חקירה פלילית?

האם יש מה לעשות כדי לסגור את התיק הפלילי, טרם הגשת כתב אישום?

האם להמתין לרגע בו יוגש כתב אישום, או שמא ניתן לפעול עוד קודם להגשתו בניסיון להוביל לסגירת התיק? 

במאמר זה יפורטו הפעולות שניתן לבצע עוד בשלבים המוקדמים, טרם הגשת כתב האישום, במטרה להביא לסגירת התיק הפלילי.

תמונה דקורטיבית של פטיש ומאזניים

משרדינו מטפל בליווי חשודים כבר משלבי החקירה במשטרה. 

במקרים המתאימים - טרם הגשת כתב אישום, ניתן לפנות אל היחידה החוקרת, אל יחידת התביעה המשטרתית ו/או אל הפרקליטות בבקשה לסגירת התיק הפלילי.

לעיתים - מעורבות  עורך דין פלילי כבר בשלב זה עשויה למנוע הליך משפטי ארוך וקשה, או להוביל לכך, שגם אם יוגש בסופו של יום כתב אישום, הוא יהיה מצומצם יותר ובעבירות קלות יותר.


שלב החקירה במשטרה

חשוב מאוד להתייעץ עם עו"ד פלילי מוקדם ככל הניתן, לפני מסירת גרסה במשטרה. מסירת גרסה ללא ייעוץ, עשויה להיות גורם מכריע, שיסייע בביסוס איות מפליליות ויוביל להגשת כתב אישום. לפיכך חשוב מאוד לנצל את זכותו הבסיסית של כל אדם - להתייעץ עם עו"ד, טרם חקירה.

במסגרת ליווי מקיף בהליכי החקירה - עו"ד פלילי מנוסה יוכל לסייע לחשוד לאתר חומר ראיות מזכה ולשקול להגישו ליחידה החוקרת. עורך דין המלווה חשוד בשלבי החקירה יוכל לפנות ליחידה החוקרת במקרים המתאימים, לקבל מידע אודות החקירה, לשוחח עם הגורמים המתאימים  ולסייע בסגירת התיק הפלילי, אם באמצעות  בבקשה בכתב, ואם במסגרת מו"מ בעל פה עם גורמי החקירה.


יידוע/שימוע

עם תום החקירה, במידה והתיק לא ייסגר כבר בתחנה, יועבר חומר הראיות ללשכת התביעה או הפרקליטות לצורך בחינת האפשרות להגיש כתב אישום.

בשלב זה - בעבירות חמורות מסוג פשע (אשר העונש בגינן הינו מעל 3 שנות מאסר) - קיימת לנאשם הזכות להליך של יידוע ושימוע לפני הגשת כתב אישום. 

לאחר העברת חומר הראיות לתביעה או לפרקליטות (אשר תשקול באם להגיש כתב אישום), יישלח לחשוד מכתב המיידע אותו כי באפשרותו לפנות תוך 30 יום בבקשה שתפרט מדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום בעניינו. 

בשלב זה - קיימת לחשוד הזכות לפנות באמצעות עו"ד פלילי אשר יצלם את חומר הראיות ילמד אותו ויפעל בהליך של שימוע (בעל פה או בכתב), שבמסגרתו ינסה הסנגור הפלילי לשכנע את התביעה או הפרקליטות להימנע מהגשת כתב האישום.


בקשת סגירה בהעדר חובת יידוע/שימוע

אלא שלא בכל העבירות קיימת חובת היידוע והשימוע. למשל- בעבירות מסוג עוון ובעבירות בתוך המשפחה - לא ייערך שימוע. 

במקרים בהם לא ייערך שימוע, יש לשקול האם ניתן לפעול לבקשה מתאימה לסגירת התיק הפלילי, עוד טרם הגשת כתב האישום, על אף שאין לחשוד זכות לצלם את חומר הראיות.


בקשה להפנות תיק להסדר מותנה

באם מדובר בתיק שמגבש תשתית ראייתי, ועניין ציבורי, הרי שעדיין, בתיקים המתאימים - עו"ד פלילי מנוסה יוכל לפנות ליחידה החוקרת או ליחידה התובעת בבקשה להפנות את התיק להליך חלופי  להליך הפלילי, הליך של "הסדר מותנה", באופן שהחשוד לא יצטרך להגיע לבית המשפט לדיונים פליליים, ובסופו של ההליך התיק ייסגר.

מובן שקשה יותר לבקש את סגירת התיק הפלילי - לאחר שכתב האישום כבר הוגש. מכאן החשיבות בקבלת סיוע מעורך דין פלילי כבר בשלבי החקירה, תוך בחינת הגשת בקשת סגירה לפני הגשת כתב האישום, במקרים המתאימים.

חשוב לזכור: ניתן במקרים המתאימים - להוביל לסגירת תיק פלילי בעבירות מין/ אלימות / סמים / רכוש ובעבירות אחרות תוך קבלת ייעוץ נכון מעו"ד פלילי.

יפעת כץ, עו"ד (LL.Mׂׂ) - משרד עו"ד פלילי I שאול המלך 39 (בית הדר דפנה), תל אביב

 טל' : 077-2128877 I פקס:  077-4703257 I נייד: 054-3030588   yifatkz1@gmail.com I